donderdag 13 april 2023

BROEDPLAATSEN EN HET NIEUWE STALINISME




Vroeger, jaren 70, waren de BBC en de VPRO broedplaatsen voor vrije, creatieve denkers.

Tegenwoordig moeten medewerkers van de BBC een contract ondertekenen waarin zij beloven niet hun mening te geven. Een beetje intelligent mens reageert op foute toestanden. Mag niet. Eigen mening= ontslag. Je moet de ‘partij lijn’ volgen.

John Cleese vertelde dat hij met een idee over Falwty Towers, geschreven op een A-viertje naar de directie van de BBC ging en gelijk toestemming kreeg om de serie te maken. 

Laat creatieve geesten alsjeblieft hun gang gaan.

Hetzelfde geldt voor Van Kooten en De Bie, Wim T. Schippers. Programma’s als Het Gat van Nederland. De VPRO was in de jaren 70 altijd smullen geblazen. Krankzinnige toestanden met Sjef van Oekel. Een broedplaats voor bijzondere talenten.

En nu: omdat er altijd wel iemand gekwetst is kan niets meer.

Overal regeert het nieuwe Stalinisme Woke en de Cancel Cultuur.

En er is een raar soort hang naar het verleden. Altijd een slecht teken.

O ja, iedereen voelt zich slachtoffer van iets. Zelfspot: nul komma nul. Word toch eens volwassen! 

Het zal mij benieuwen hoe lang deze stroming zal duren. Het is de pest voor de creativiteit voor kunstenaars op elk gebied.

Woke is net zo onverdraagzaam als ayatollah Khomeini die Salman Rushdie ter dood veroordeelde. Omdat de schrijver een boek had geschreven dat kritiek zou uiten op de prachtige godsdienst.

Zo ver is het nu ook in het Westen. Je wordt niet ter dood veroordeeld. Je leven en je inkomen worden onmogelijk gemaakt. Door een anonieme verklikker. Zo laf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

HUMOR KAN ECHT NIET MEER IN HET MILLENNIUM

  Wij waren bij de eeuwwisseling zo bang dat de computers het niet zouden begrijpen. De overgang van 1999 naar 2000. De rampscenario’s lage...